2014. december 20., szombat

Pulay lett az Egyfásból?


Amikor az ember már azt hinné, legalább a környéken minden szigetet úgy ismer, mint a saját tenyerét érkezik egy olvasói levél. Kommentben kaptuk a hírt, miszerint a google.maps térképein a Budalászhoz tartozó Luppa-sziget mellett álló Egyfás-sziget új nevet kapott. Sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk: mikor? miért? ki volt ez aki átnevezte? és kiről? Úgy tűnik a térképen szereplő hivatalos neve ezentúl Pulay-sziget lesz. 

Rákos Péter: Egyfás-sziget a ködben

Az eddig Egyfásként ismert szigetről sokszor esett már szó a blogon, írtunk róla a régi papír tízforintos kapcsán, második helyezett lett a fotópályázatunkon Rákos Péter jóvoltából és mindig szóba került a Luppa-sziget kapcsán. 

A közigazgatásilag Szigetmonostorhoz tartozó parányi szigeten ugyan legalább két fa található, de az elnevezés eddig legalább magától értetődött. Valódi sziget, hiszen egészen extrém kisvíztől eltekintve az év minden napján víz veszi körül. Kedvelt helye a vízitúrázóknak, szép kilátás nyílik róla a Luppára és a túlparti hegyekre. Odafentről így néz ki:


Aztán jött valaki, akinek megtetszett ez a kicsiny sziget és a mellette lévő, ugyancsak személynévből eredő Luppa-sziget nyomán elnevezte valakiről. Reméljük nem saját magáról. Felmerült az a kézenfekvő ötlet, hogy esetleg az olimpiai bajnok kenus Pulai Imre neve jelent meg a térképen, de ő szimpla i-vel írja a nevét. Pula amúgy egy sváb falu a Balaton-Felvidéken és nem sok köze van a Dunához.


Mindenesetre jeleztük a dolgot a Google cégnél, és egyelőre ezt a választ kaptuk:.


Köszönjük, hogy időt szánt a Google Térkép problémájának bejelentésére:
Ezt a szigetet Egyfás-szigetként jelölik a térképek, itt miért Pulay a neve?
Bejelentésének felülvizsgálata után tájékoztatjuk a frissített felbontási információkról. 

Köszönjük, hogy segített bennünket a Google Térkép tökéletesítésében! 


Addig is olvasóink segítségét kérjük, hátha tud bárki bármit erről az átnevezésről, a névadóról, esetleg az átnevezés okáról, körülményeiről!

FRISSÍTÉS!:

Újra Egyfás! Köszönjük a javítást Hauberger Gábornak!



"A Google térképei szerkeszthetőek a MapMakerrel, itt is ez történt, egy "patrick" nevű user rajzolta körbe a szigetet elég vastagon (kb. 5x méretben). A Google-nek küldött magyar nyelvű üzenet ritkán ér célba, érdemesebb saját kézbe venni az ügyeket és szerkeszteni a hibás részeket. A szerkesztést elvégeztem, úgy néz ki hogy a névváltoztatást egyből elfogadta, nem kellett, hogy más is megerősítse. A körvonal is valószínűleg hamarosan átfut a rendszeren."


1 megjegyzés:

  1. A nagymamám Pulay Erzsébet apja Dunai hajós volt az 1800 as század forduló idején,lehet,hogy az övé volt, ezért kahatta a nevét

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...