2020. február 12., szerda

Néprajz a Duna mentén


Amikor megjelent a hivatalos sajtóközlemény arról, hogy a Néprajzi Múzeumban befejeződött egy másfél évtizedes képdigitalizációs projekt, amelynek révén a már meglévő 37 634 fénykép és egyéb kép mellé további 35 ezer kerül került fel hamarosan a múzeum online böngészhető adattárba az első dolgom az volt, hogy a keresőmezőkbe begépeltem, hogy "Duna".

Dunai szellemek.
Aranymosó férfiak választó vályúval a kezükben állnak a Duna-parton. 1903. Forrás: Néprajzi Múzeum

Ha címre keresünk a már fenn lévő képek közül 103 találatot kapunk, ha tartalomra 49-et, ha pedig a készítés helyére, akkor 349-et. Ez viszonylag kevés, de ha esetleg konkrét dunaparti településekre keresünk további, száz évnél is idősebb ismeretlen képek bukkanhatnak elő a folyóról. Hogy miért fontos ez? 

Fát szállító hajó a Ráckevei-Dunán, Erzsébetfalvánál. Forrás: Néprajzi Múzeum

A blog kőkora óta velünk tartó olvasóink tudhatják, hogy a Dunai Szigetek a teljesen civil Fortepan, az állami Fentrol.hu rendszeres felhasználója és lépten nyomon elmondjuk mindenkinek, hogy az ilyen kezdeményezések miért elképzelhetetlenül fontosak nem csak a Duna szigetei, de a közös múltunk feltárása miatt is. Ugyanez vonatkozik a mapire.eu és a hungaricana.hu gyűjteményekre is. Ebbe a sorba illeszkedhetne a Néprajzi Múzeum gyűjteménye, de ők inkább úgy döntöttek, hogy az MTI útját követik.

Ami nem vezet sehová.

Halász háza előtt a kisoroszi Dunaparton kiterített száradó húzóháló 1952. Forrás: Néprajzi Múzeum

Pedig a néprajzi képgyűjtemény olyan arcát mutatja meg a Dunának, és az országnak, ahogy még sohasem láttuk. Még én sem. Eszembe sem jutott például, hogy mondjuk a dunai halászokról írjak, ahogy Pentelén szárítják a hálójukat az '50-es években a Szalki-szigettel áttellenben. Most, hogy eszembe jutott se tudnám ugyanis mivel illusztrálni, mert 1, a már fenn lévő képek többsége közepén egy jókora vízjel van, amit el lehet ugyan távolítani, de jobb lenne, ha nem kéne. 2, ha el is távolítjuk a vízjelet a képek olyan használhatatlanul pixelesek, mint ahogy az a fenti, kisoroszi képen látható. Szerencsére a Néprajzi Múzeum már nem követi ezt az eljárást, sőt visszamanőleg is igyekeznek kigyomlálni ezeket. 

Az elsüllyedt Orsova, pontatlan, 1982-es dátummal (1970-ben elárasztotta a Vaskapu erőmű). Forrás: Néprajzi Múzeum

A másik probélma az, hogy ha beírom a keresőbe, hogy "Duna" akkor feljönnek olyan képek is, mint a Csongrád megyei Kiskundorozsma (Duna-Tisza köze) és Hajdunánás. Utóbbi pedig már a tiszán is túl van. Szerencsére az olyan képek, mint az alábbi az elárasztás előtti Orsováról, sok mindenért kárpótolnak. 

Szerb ortodox vízszentelés a Dunán, Budapesten. 1906. Forrás: Néprajzi Múzeum

Mindenképpen örömteli, hogy, a Néprajzi Múzeum saját sajtóközleménye szerint, a 2019 január óta felkerülő képek már nem tartalmaznak vízjelet. Sajnos egyelőre ezek a képek vannak kisebbségben. A múzeum által őrzött fényképek természetesen felhasználhatók, erről a honlapon lehet többet megtudni: https://www.neprajz.hu/gyujtemenyek/reprodukcios-szolgaltatasok.html.

Ez egy szenzációs kordokumentum-gyűjtemény, szeretettel várjuk az újabb fényképek feltöltését!


Kapcsolódó cikkek:

2 megjegyzés:

  1. Az Erzsébetfalvi képhez - ez az öblöcske még megvan szerintem: https://www.google.hu/maps/@47.413325,19.1008072,176m/data=!3m1!1e3?hl=hu&authuser=0

    VálaszTörlés
  2. Az orsovai képe esetében nem vagyok biztos, hogy nem a dátum helyes-e, és valójában az új Orsováról van szó? Legalábbis az elhelyezkedés a házak és a rakpart alapján.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...