2020. február 19., szerda

Koponyazátony


Koponyazátony (2018. november 16. 12:32 kép: Kaszás Gergő

Különlegesen szép drónos képeket osztott meg Kaszás Gergő az idei és tavaly őszi kisvizekről. Közülük is a legérdekesebb kép mintha egy ősi hüllő kopnyáját ábrázolta volna. Akár rejtvény is lehetett volna, hogy hol készült a felvétel, de bizonyára kevesen találták volna ki, mert ez a kőszórás nem is Magyarországon található. Ez a Süttői-szigetnél, de már a balparton, azaz Szlovákiában épült íves párhuzammű egy része, amely a süttői part felé tereli a hajózóutat. Ez a kép nem csak a formája lehet érdekes, de annak kialakulása miatt is. Mostani bejegyzésünkben ezt vizsgáljuk meg. 

Dunamocs alatt a partról indul a kősyórás, majd egy megszakítással, ahol a kisebbik ág némi vizet kap a főágból folytatódik egészen a Süttői-szigetdéli oldaláig. Legalább száz éve létezik és zárja el részben a folyó egyik ágát. A párhuzamművet egy keresztgát kapcsolta a parthoz egészen közelmúltig. 2006-2010 között ezt a mellékág-elzáró keresztgátat átvágták. A kitermelt terméskövet nem vitték messzire, két oldalt gúlában halmozták fel, így alakult ki ez a két különös párhuzamos kőszórás a koponya szemgödre mellett. 

Fél évszázaddal korábban (Fentrol.hu 1969. november 12.)


Mind a párhuzammű megépítése, mind pedig a keresztgát megbontása alaposan átalakította a Duna hordalékviszonyait. A szlovák oldali mellékág alaposan feliszapolódott, de a főági oldalon is jelentkezett zátonyképződés. Idővel a párhuzamművön rés támadt, egy ilyen hézagon utat találó áramlás alakította ki a koponya szemüregének gödrét. Kialakult egy további "gödör" is, egy jóval nagyobb üst, feltehetően a kersztgát megbontása révén. A kép bal oldalán jól látható, hogyan "szívja le" a megnövekedett vízhozam a párhuzammű előterében leülepedett hordalékot. Kisvíz idején ez különösen látványos jelenség, amely azt mutatja, hogy a Duna medre, ha emberi hatásra is, de állandóan változik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...