2016. október 13., csütörtök

Az év dunai szigete - 2016

A Dunai Szigetek blog immár negyedszer hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. Október 13-tól December 31-ig tart majd a szavazás a három jelöltre.

Baktay Ervin éppen a 2015. év dunai szigetén készül kikötni

A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük A Duna-völgy eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sokan ugyanis előbb jártak a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már a harmadik alkalom, remélhetőleg sikerült hagyományt teremteni és a többi "Az Év ...-ja" szavazás mellett ennek a kezdeményezésnek is híre megy az országban.

Eddigi nyerteseink:

2013-ban a váci Kompkötő-sziget
2014-ben az esztergomi Helemba-sziget
2015-ben a kismarosi Kismarosi-sziget

Idén ismét két szigetet választottak ki a blog olvasói a selejtező során. ABC sorrendben mutatjuk be a jelölteket, kezdve azzal a szigettel, amelyről mi gondoltuk azt, hogy mindenképpen itt a helye a szavazáson:


Hajdanvolt Fürdő-sziget, Budapest

"Ez az 1874 óta már nem létező sziget a Margit-szigeten valamivel felül még a múlt években csekély vízálláskor látható volt, mint hosszú, keskeny zátony. Ezen, mintegy 4 lábnyi Dunavizálláskor, 700 lépés hosszú és mintegy 150 széles szigeten nem kevesebb mint 50-60 meleg forrást számoltak meg a zátony Buda felőli részén. Ma már a szabályozás kotrógépe a Duna fenekével egyenlővé tette e szigetet s a rajta volt források csak a Duna fenekén fognak felbuzogni s talán, mint ezelőtt mindig, meggátolni a Duna befagyását környékükben."  
Rendhagyó szigetet nevezünk, ugyanis budapesti sziget még nem szerepelt az év dunai szigete szavazáson és olyan sem amely már nem létezik. A Fürdő-sziget az Árpád hídtól északra, a pesti parthoz közel terült el. Egy jeges árvíz letarolta róla a fákat, de meghagyta a római fürdő nyomait, amit Szabó József az 1860-as években még dokumentált az itt feltörő hévforrásokkal együtt. Idén újra a kutatások előterébe került a sziget, egy esetleges győzelem még több ember figyelmét hívhatja föl arra, hogy milyen értékeket pusztított el a folyószabályozás.


Szalki-sziget, Dunaújváros

Második helyen vívta ki a továbbjutást a selejtezők során a dunaújvárosiak kedvelt üdülőszigete, a Szalki-sziget. Idén itt tartották meg a Rockmaratont, de az év többi részében csendes parkosított sziget. Történelméről illik tudni, hogy a közelében állt a legelső római tábor, majd a helyén és köveiből épült Pentele monostora, amelyet azóta elnyelt a Duna. Mellékágában kapott helyet Dunaújváros kikőtője, de ennek ára az volt, hogy a megközelíthetőség miatt töltésen épült utat és vasutat vezettek rá, így ma már csak félsziget. Remek halászcsárda, kemping, szabadidőpark található, így szavazás után érdemes személyesen is felkeresni!


Zebegényi-sziget, Zebegény

A tavalyi második helyezett Zebegényi-sziget újra próbát tesz. A Dunakanyarban található valódi sziget fiatal képződmény, az előző századfordulós térképek még nem jelölik. Száraz lábbal megközelíthetetlen, és éppen ez adja a varázsát. Kavicszátonyain helybéliek és vízitúrázok telepednek meg nyaranta, télen a vízimadarak veszik birtokba. Kis híján eltűnt a Dunáról, a nagymarosi gát által felduzzasztott víz teljesen elárasztotta volna. Szerencsére nem így történt, ezért a Fürdő-szigettel ellentétben egy valódi szigetre szavazhatnak!






A szavazás 2016. december 31-én éjfélkor zárul. Eredményhirdetés a 2016-os évzáró bejegyzésben!

15 megjegyzés:

  1. Nem sportszerű, hogy a Szalki szigetnek a legelőnytelenebb képe látható !!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zoltán, a Szalki-sziget kétarcúságát (egyben ipari és közpark funkció) szerintünk ez a kép fejezi ki a legjobban. Az lett volna sportszerűtlen, ha bármelyiket lehagyjuk.

    VálaszTörlés
  3. A Szalki-sziget képe előnytelen, egyet értek. Ebből a szögből csak az ipari funkció kivehető. Lehetett volna ezt jobban is.

    VálaszTörlés
  4. A Szürkő szigetről szó sem esik, pedig a kalandvágyók még házas ingatlanokat is vehetnek rajta, a legvadregényesebb sziget!
    A Váci ágban van, Pesthez igen közel, Szentendrei sziget mellett,
    igazi sziget, bejutás csak csónakkal.

    VálaszTörlés
  5. Már hogyne esne szó a Szürkőről! http://dunaiszigetek.blogspot.hu/search/label/Sz%C3%BCrk%C5%91-sziget
    Csak éppen nem ebben a cikkben.

    VálaszTörlés
  6. Veránka sziget, délen. És Kádár sziget, és Koppány sziget, és Móricz sziget. Minden ami a Gemencben van. Ha a listán lennének, biztos nyernének;)

    VálaszTörlés
  7. A Veránka volt már második, de a Kádár-sziget is nevezve lett idén, sajnos a selejtező során nem került az első kettő közé.

    VálaszTörlés
  8. Ez a fotó csúnyának, kopárnak mutatja a Szalki-szigetet. Ráadásul régi, rossz minőségű fekete-fehér. A valósághoz képest visszataszító a képen.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes, hogy mindenki kritizálja a Szalki-sziget képét, de még senki nem küldött nekem jobbat. :) A neten találhatók közül pedig ez a legjobbak között van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az említett kép a város fennállásának tizedik évfordulója alkalmával,1960-ban készült. Abból az időből is van róla jobb kép, de ha jól láttam a facebookon, Horváth Julianna feltett róla egy mostanában készült, jól sikerült légi felvételt is. Meg ugyanő hírt adott egy most megjelent könyvről, amely erről a szigetről szól.

      Törlés
  10. A könyvvel kapcsolatban írtam pár napja a kiadónak, de még nem válaszoltak. Mindenképpen szeretném elolvasni.

    VálaszTörlés
  11. Besztercei Zsolt2016. december 15. 13:16

    Kedves Dániel...

    Az alábbi linken biztosan talál pár jó lépet a Szalki-szigetről..
    http://www.szalkisziget.hu/

    A weboldalt a Dunaújvárosi Vagyonkezelő ZRt. működteti, a szigeten található szolgáltatások ismertetésére..

    VálaszTörlés
  12. Szalki-sziget képei gyorskeresés után:

    http://dshe.hu/index.php/galeria/galeria/vizeink/madartavlatbol

    http://vizitura.hu/uj-kemping-viziturasoknak-dunaujvarosban/

    http://www.jakd.hu/hirek/2016/01/fotopalyazat_szalki_sziget

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...