2019. július 12., péntek

Wachau orra


Végül egy hibrid megoldás született... A rossatz-i kastélyban levett minták közül a polgármester fiának orrát egy régóta a Wachauban élő, amúgy hamburgi nő orrával ötvözték. Az eredmény egy négy méter magas dunaparti műalkotás lett a 22 fős osztrák falu, St. Lorenz révállomása mellett. 

Wachauer Nase (photo © Ariane Reither)
  
Az osztrák Wachau-t mindenkinek fel kell keresnie legalább egyszer, aki szereti a Dunát. Megmászni Dürnstein és Aggsbach meredek hegyoldalait, megkóstolni a helyi fehérborokat, megtapogatni az életnagyságú "willendorfi vénuszt", rácsodálkozni a miniatűr falvak miniatűr templomaira, végigkerékpározni, végighajózni ezt a nagyszerű völgyet. És ezen felül a 2014. folyamkilométernél rá lehet csodálkozni Ausztria legnagyobb orrára, amely láttán Cyrano de Bergerac is elismerően csettintene.

De még mielőtt közelebbről megismerkednénk az orral, látogassuk meg a közelben álló román stílusú templomot. 

Weißenkirchen és St. Lorenz a III. katonai felmérésen (mapire.eu)

St. Lorenz temploma a legkisebbek és egyben a legidősebbek közé tartozik Wachau-ban. De mégiscsak elegendő egy 22 fős faluhoz. Történetének szomorú aktualitása is van, 12. helyen szerepelt az Frontiers of the Danube világörökségi pályázaton az ausztriai helyszínek között. Ebből már kitalálható, hogy a Duna jobb partján, azaz Noricum provincia egykori területén található román stílusú templom bizony római alapokon nyugszik. 

St. Lorenz temploma 1938-ban. (forrás: Alte Ansichten aus der Wachau)

A közeli Bacharnsdorf római emlékéről már volt szó a blogon. Ez a legalább 1600 éves építmény azért fontos, mert egy családi ház falát képezve példát ad arról, hogyan is nézhetett ki egy dunamenti római őrtorony. Három szintje alapján meg lehetett szerkeszteni többek között a Dunakanyar hasonló korú őrtornyait. Habár St. Lorenz IV. századi maradványa hasonló méretű, nem sok látszik belőle. Ugyanis két épület, a parókia déli és a templom északi falát képezi egyszerre. És mint ilyen csak egy kis részen bukkan elő, a parókia nyeregteteje fölött. 

Úgy tűnik, közel ezer évvel az őrtoromy megépítését követően (a XIII.-XIV. században) a templom építésekor még ilyen magasságban álltak a falak. Elképzelhető, hogy a többi (a templom szempontjából rossz helyen álló) fal köveit is felhasználták az építkezésen.

No, de térjünk vissza az orrunkhoz!

St. Lorenz román stílusú temploma eltakarja az "orrot" (forrás)

2012. október 13-án mintegy 70 fő gyűlt össze a Schönborn grófok egykori kastélyában Rossatz központjában annak érdekében, hogy szaglószervével modellt állhasson a Gelatin művészcsoport legújabb projektjéhez. Hiszen milyen más orr jöhet szóba a "Wachau orrát" megörökítő szoborhoz, mint egy eredeti wachau-i orr. A jó hangulatú eseményen folyt a sör, a helyi fehérbor és a kajszibarack likőr, sült a kolbász, miközben a művészcsapat gipszmintát vett a lelkes jelentkezők orráról. 

És az eredmény? Egy négy méter magas, öt méter széles, hét és fél méter hosszú műalkotás, amely folyásirányban emelkedik.

Orrmodellek munka közben (Photo © Gelitin)

Olyan, mintha egy óriás lenne eltemetve a Duna partján, akikenk csak az orra látszik ki. Orrlyukába kényelmesen elfér egynéhány ember. A Duna áradásai telehordják iszappal, amelyen megtelepszik aztán a növényzet. A fű úgy nő benne, mint az orrszőrzet. 

Rövid időn belül az "Osztrák Dunakanyar" igazi nevezetességévé vált.

Orrbarlang. 

Itt a régi és az új jól megfér egymással. A weißenkircheni révnél az ókori romokért és a középkori templomépítészetért rajongók mellett a kortárs művészetek szerelmesei is megtalálhatják számításukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...