2014. október 13., hétfő

Az év dunai szigete 2014


A Magyar Madártani Egyesület szép hagyománya, hogy 1979 óta minden évben megválasztják az év madarát, ezzel is ráirányítva a nagyközönség figyelmét a körülöttünk repdeső élővilág egy kitüntetett fajára. 2007 óta választják a szavazók az év fáját az Országos Erdészeti Egyesület honlapján. Ennél is fiatalabb kezdeményezés az év hala választás, melyet a Magyar Haltani Társaság szervez honlapján. Utóbbi két esetben minden évben három jelölt közül lehet választani. E három kedves kezdeményezés nyomán gondoltam, ideje, hogy az év madara le tudjon szállni valahol, az év fája gyökeret tudjon verni benne, miközben az év hala cikázik az év dunai szigete körül. (Az év vadvirágáról, denevérjéről és kétéltűjéről/hüllőjéről már nem is beszélve.)


A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük hazánk eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sok honfitársunk ugyanis előbb járt a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már a második alkalom, remélhetőleg sikerült hagyományt teremteni és ennek a kezdeményezésnek is híre megy az országban. 

Tavalyi, első versenyünket a váci Kompkötő-sziget nyerte. Jó hír, hogy idén már tervezik a sziget rehabilitálását. 

Idén két szigetet a blog olvasói választottak ki egy előselejtező során. A versenyben szereplő szigetek ábécé-sorrendben a következők:


Gödi-sziget (Homoksziget), Göd

Pest megye leghíresebb dunai strandja, a Duna-Ipoly Nemzeti park része.



Ajánlott bejegyzések a Gödi-szigetről:




Helembai-sziget (Helembasziget), Esztergom-Búbánatvölgy

Az ország első barackosa az érseki nyaraló kertjében, egy valódi szigetként a Duna-Ipoly Nemzeti park része.


Ajánlott bejegyzés a Helembáról:




Veránka-sziget, Érsekcsanád

Gemenc félbevágott pillangója, a Duna-Dráva nemzeti park része, melynek rehabilitációja ezekben a percekben is zajlik.


Ajánlott bejegyzések a Veránkáról:











A szavazás 2014. december 31-én zárul. Eredményhirdetés a 2014-es évzáró bejegyzésben.

18 megjegyzés:

  1. Érdekes oldal....
    A szavazatok minuszban is működnek,vagy ahogy valaki akarja!
    Minek hírdetnek szavazást,ha kényük-kedvük szerint alakítják a szavazatokat ?!

    VálaszTörlés
  2. Előfordult, hogy a Veránka-szigetre leadott szavazatok egyszer csak csökkenni kezdtek, először 5-tel lett kevesebb, majd még 10 számmal kevesebbet mutatott a számláló ...

    VálaszTörlés
  3. Most is, negyed órája még 1176-ot mutatott a számláló, most meg 1168-at ...
    Nehezen érthető ez a dolog.

    VálaszTörlés
  4. Amikor Veránka 1%-ig feljött, hirtelen ugrott vagy 100 szavazatot a "rivális"... Valami nem tiszta

    VálaszTörlés
  5. Ilyen pofátlan csalást nem láttam még a világon. Az a szívás, hogy egész baja követi a szavazás állását, és percről percre meg tudjuk mondani, mikor mennyit csaltak az esztergomiak javára. Gusztustalan.

    VálaszTörlés
  6. És vajon miért nem tudok már két napja a Helemba szigetre szavazni? Csak a szavazás állását mutatja...

    VálaszTörlés
  7. Jövőre valószínűleg másik online szavazós programot fogunk használni, mert ez bizonyos esetekben engedélyezi, hogy egy IP címről több szavazatot is be lehessen küldeni. Sajnos ezzel többen vissza is éltek.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Dániel!
    Azt értem, hogy bizonyos esetekben egy IP-ről több szavazat is leadható. De ez sem magyarázza a hirtelen történő szavazat-csökkenést, illetve azt, hogy amikor tegnap az érsekcsanádi Veránka-sziget 50 szavazaton belülre került hirtelen "a kért blog-oldal nem létezik" felirat jelent meg és maradt késő estig, majd ma reggelre már több, mint 100 szavazattal többet mutatott a számláló a rivális sziget javára.
    Úgy tűnik, hogy valaki (talán jó szándékkal, de ezt is erősen kétlem) feltörte az oldalt és kívülről manipulálja a szavazatszámokat, így azok hitelüket vesztették szememben.

    VálaszTörlés
  9. Nem akarom senkinek a világképét romba dönteni, de a Helembára leadott szavazatok is tűntek el, volt olyan, hogy mi sem tudtunk szavazni, mert túl volt terhelve az oldal, és mi is látjuk, hogy a Veránka egyik pillanatról a másikra behoz 200 szavazatot.

    VálaszTörlés
  10. A Veránkára leadott szavazatok nagyjából másfél nap alatt növekedtek közel 200 leadott szavazattal.
    Furcsa is volt, hogy a Helembára leadott szavazatok viszont egy jó darabig nem emelkedtek, miközben Karácsonyt megelőzően minden olyan kísérlet, hogy a Veránka 250 alá vigye a különbséget, szinte azonnali ellenintézkedésekkel a Helembára is emelkedő szavazatszámot mutatott.
    De az előző hozzászólás rávilágított arra, hogy itt bizony a korrektség halvány fénye sem fedezhető fel.

    VálaszTörlés
  11. Ti leírjátok a panaszaitokat, erre én leírtam, hogy nyugalom, mi is találkoztunk ugyanezzel. Ettől most én vagyok inkorrekt.

    VálaszTörlés
  12. A szavazóprogramban log mutatja, hogy melyik szigetre melyik IP címről mennyi szavazat érkezett, ez alapján azt látom, hogy mind a Helemba-, mind a Veránka-sziget szavazói között voltak olyanok, akik nem szavaztak tisztességesen, de mivel ez számszakilag körülbelül egyenlő szavazatot jelent így az állást nem befolyásolja. De a fene sem gondolta volna, hogy egyes emberek képesek még ebben is csalni. Ezzel most már nem tudok mit csinálni, jövőre szigorodnak a szabályok, az biztos.

    VálaszTörlés
  13. Egyébként olyan tényleg volt, hogy a szavazatok darabszáma csökkent. Az hogy lehetséges?

    VálaszTörlés
  14. A probléma akkor itt az, hogy sehol sem volt feltüntetve, hogy egy IP-ről egy szavazatot számolnak. A kommentek közt is volt olyan, aki azért panaszkodott, hogy "És vajon miért nem tudok már két napja a Helemba szigetre szavazni? Csak a szavazás állását mutatja...".

    Legközelebb tessék szíveskedni feltüntetni a szavazás szabályait!

    VálaszTörlés
  15. Mennyi szavazat tűnt el és melyik szigettől?
    Kedves Dávid Ali, az egy szavazat/IP cím alap minden ilyen webes szavazóprogramnál (és a való életben is), és kapásból ezt az üzenetet (Csak a szavazás állását mutatja...".) kellene látnia mindenkinek, aki már egyszer szavazott.

    VálaszTörlés
  16. Ha jól értem a Gödiek nem csaltak, akkor büszke vagyok a 3. helyre.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...