2012. augusztus 9., csütörtök

...boldog ember, aki tud így pihenni!


Egy időre elbúcsúzok az olvasóktól. Körülbelül augusztus végéig, szabadság miatt nem várható újabb bejegyzés. Kell ez a kis idő, hogy ősztől újult erővel kezdődhessen meg majd a munka, új ötletekkel, szebb-jobb-hosszabb-tudományosabb-képesebb beszámolókkal. Lesz majd Helembai-sziget, lesz Angyali-sziget, a többit még nem kiabálnám el.

Kívánok a Dunai Szigetek olvasóinak is minél tartalmasabb kikapcsolódást a nyár hátralévő részére! Keressenek egy vadszőlővel befuttatott duna-parti kerthelyiséget, jó halászlével, paprikás lisztben sütött keszegekkel, hideg sörrel-borral! Nincs is jobb hely hosszú vízitúrák után egy tartalmas esti beszélgetésre. Mindegy, hogy a Luppán, a Rómain, a Margitszigeten vagy emberek által kevésbé látogatott partszakaszokon. Nagy társasággal béreljenek kenut, vigyenek sátrat és bográcsot! Készítsék be a horgászfelszerelést! Élvezzék a vizet, a napot és a simogató szellőt! És kerüljék el messziről a hekket, a pangáziuszt és a pancsolt bort!

"Munkásember tudja, hogy pihenni csak ugy lehet, ha az ember nem ir, nem olvas és úgy él, mint a legsötétebb Afrika vad embere: rézbőrűre sülve eszik, iszik, alszik, fürdik, halászgat; ha pedig egy-egy kis időre ezek egyikét sem teszi, akkor kifekszik a fübe, feje alá kanyarítja két karját és nézi a kék eget, hogy milyen istenáldott szépet tud kékleni az a felénk boruló magas menyország." - (Rexa Dezső - Dunamenti nyaralóhelyek)

Kedvcsinálónak összeválogattam néhány képet a nyári Duna szépségeiről. Néhányukon feltűnik a nagyapám és valamivel többön a számomra oly kedves alsógödi Duna-part és sziget.

Ja igen, majdnem elfelejtettem; augusztus hatodikán volt három éves a Dunai Szigetek blog! Hogy repül az idő...! 





      
 
 
   
 
  

Képek: Inkey Alice: Alsógödi Amarcord ('50-es évek)
             Fortepan.hu
             családi fotóalbum ('30-as évek)

4 megjegyzés:

  1. Mit csinál nagypapád az adott képeken?

    VálaszTörlés
  2. A harmadik képen a háttérben látható a Honvéd úszóház. Három kajak-kenu egyesület a Honvéd, az Épitők és az MTK-Vörös Meteor egyesülete volt benne. Körülbelül az 50-es, 60-as évektől a 90-es évek elejéig használták azon a helyen. Olyan olimpiai bajnok sportolók edzettek rajta, mint: Wichmann Tamás, Foltán László, Vaskúti István, Csipes Ferenc és még rengeteg világbajnok. A 2000-es években a Hajógyári sziget öblébe került, majd onnan az Újpestibe, ahol az évtized végén lebontották. A fém alapja tavaly még a parton feküdt. Szomorú látvány volt.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű képek! Megkívántam a halászlevet :) Meg a Dunát. Jó pihenést kívánok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...