2012. augusztus 30., csütörtök

Virágzik a Duna!

Múlt héten több levelet is kaptam olvasóktól, hogy csoda történt, VIRÁGZIK A DUNA! Képeket is küldtek illusztrációnak, melyeket végigböngészve kiderült, hogy a Duna vízminőség javulása következtében komoly konkurenciára számíthat ezentúl a tiszavirágzás. Talán nem is kell sokat várnunk, hogy a Dunához is érdeklődők és turisták ezrei zarándokoljanak el augusztusban, hogy megtekinthessék az alig egy-két napig élő dunavirág kérészek násztáncát. Olvasóink így látták a nagy eseményt:

raczger: IMG 1357
Mintha havazna. Dunavirágzás Tahitótfalun. Fénykép: Rácz Gergő

Augusztus 23. este, Vác. Légrádi Miklós: Pár hónapja olvastam egy írást az önök oldalán, miszerint régen nem csak a Tisza virágzott, hanem a Dunát is ellepték a tiszainál kisebb, fehér kérészek. Tegnap este csónakkal kimenetem egy kicsit a Dunára. Mikor besötétedett, egyre erősodő sercegést hallottam a csónaból. Mikor felkapcsoltam a lámpát, csodálatos látvány tárult elém. Millió kis kérész cikázott a víz felett.
Szóval lehet menni nézni a csodát, VIRÁGZIK A DUNA!!! Vácon, a Duna korzónál, kb. a Székesegyház vonalában, a parttol 40-50 méterre. Sötetedés után jöttek, rengetegen voltak.
 
raczger: IMG 1345
 Fénycsapda. Dunavirágzás Tahitótfalun. Fénykép: Rácz Gergő
 
Augusztus 24. Tahitótfalu. Rácz Gergő: A tegnapi napon furcsaságot láttam a faluban, a Duna felett átívelő Tildy Zoltán hídon, hogy sok-sok bogár repked a lámpafényeknél. Csináltam néhány képet (http://indafoto.hu/raczger/dunaviragzas) illetve egy rövid videót is felvettem (http://www.youtube.com/watch?v=hEI6MuYQb40&list=UUSKKsM5Z13DjSSL5WKCyaFg&index=1&feature=plcp). A te blogodon találtam erről a jelenségről információt (http://dunaiszigetek.blogspot.co.uk/2012/06/viragzo-duna.html). Én itt élek a faluban (Tahitótfalu), de ilyet nem láttam a környéken sem, de tegnap az egyik nézelődő azt mondta, hogy ilyen már tavaly is volt itt ilyen tájban, augusztusban. Úgy tűnt, hogy a kérészek tízezrével jönnek fel folyamatosan a Duna felől a fényre, sajnos az autóforgalom egy részüket elpusztította, de a nagyrésze megmaradt. Ma este is lemegyek és ha jönnek, újra csinálok egy-két képet. Remélem érdekesnek találod a képeket, mert interneten keresve nagyjából nulla információ van erről, fénykép még annál kevésbé (talán hármat ha találtam).

 
Augusztus 25. Árpád-híd, Budapest. A Velveten megjelent cikkből idézve: „Atyaisten, hát ezek meg mik” – döbbent meg hangosan a BKV 1-es villamosának utazóközönsége a hétvégén késő este az Árpád híd Szentlélek téri megállójánál, amit – és az egész hidat – több száz kérész lepett el, de talán még az ezres nagyságrend sem túlzás. A szárnyas rovarok alosztályába tartozó állatok az utcai lámpák köré csoportosultak, de annyi volt belőlük, hogy beterítették a megállót, többen inkább a lépcsőkön vártak a villamos érkezésére. A helyzetet a gyors felszállás sem orvosolta, a kérészek ugyanis a villamosba is berepültek, és jogszabály ide vagy oda, a csapkodástól pusztultak erősen.


Augusztus 29. A38 hajó, Budapest. A koncertre látogatók a hajóhídon találkozhattak elhullott kérészekkel. Közülük öt egy apró dobozban jutott el hozzám.

Két újabb beszámolót kaptam a dunavirágzásról!
Frissítve: augusztus 31. 18:11

2012. augusztus 14-én. Pipoly Ivett: Érdekességként írnám le, hogy én idén augusztus 13-17-ig nyaraltam a Dunakanyarban, és már akkor láttam elhullott kérészeket (egy fotót mellékeltem is, ez Nagymarosnál készült a kompkikötő mellett.2012. augusztus 14-én.)

Dunavirág rajzás a nagymarosi parton. Fénykép: Pipoly Ivett

Augusztus 28-án, kedd este (Horváth Dorián): Duna budapesti részén horgásztam, 7 és 8 között szó szerint elleptek a hófehér rovarok. Délután még erős szél volt, de estére ahogy elcsendesedett a légmozgás rengeteg dunavirág repült. A vízfelszínen úsztak a levetett lárvabőrök, a halak feljöttek a felszínre, a terített asztalra. Korábban ilyen mennyiségben még nem láttam rajzást, nem tudtam horgászni, annyian voltak. Inkább csak gyönyörködtem... :) 

3 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Akkor Őket láttam a hét vége felé este nyolc felé a Boráros téren, az utcai lámpák körül. Meg is voltam lepődve, mert rengeteg volt... Jó ezt olvasni, látni... nagyon jó... :)

    VálaszTörlés
  2. Augusztus 25.-én a Göd Kupa zárórendezvényén is rengeteg volt belőlük. De legalább szép haláluk volt a söröskorsók mélyén...

    VálaszTörlés
  3. 1. A hidak világítását intézőkkel meg kell beszélni, hogy ún. reflektorlámpákat alkalmazzanak, amelyek nem mindenfelé szórják a fényt, hanem csak az úttestre. Ezzel a fényszennyezést is csökkenteni lehet. Mondjuk, a kivilágított hidak szépek, tehát idegenforgalmi szempontból ez nem jó.

    2. A fényforrásokat évente odavinni macerás. Jobb lenne állandó fényforrásokat (kis fogyasztású, jól megválasztott színű! LED-ek!) telepíteni, amelyeket akár távirányítással is lehetne kapcsolgatni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...