2016. július 20., szerda

Magyarország legalacsonyabb árvíztáblája


...Gerjenben található. Az Alkotmány utca - Vajda Ignác u. sarkán álló szépen felújított házon, körülbelül boka magasságban. A kép érdekessége, hogy a faluról szóló valamennyi írás megemlékezik az 1893-as árvíztábláról, de azt a református templom keleti oldalára helyezi. Ott viszont hiába keresnénk.

Az ország legalacsonyabb árvíztáblája (kép: Szombathelyi Gergő)

Ha jobban megnézzük a tábla csavarozását elképzelhető, hogy nem ez volt az eredeti helye, lehet, hogy áthelyezték ide a templom Kossuth utcai homlokzatáról. De az is elképzelhető, hogy a tábla eredetileg is itt volt, csak a felújításnál feszegették le a sarkán található csavarokat. Ha esetleg valaki gerjeni, vagy ismeri a tábla történetét írja meg nekünk!

Az árvíztábla másik érdekessége a dátuma. Egy ideje már rendszeresen foglalkozunk a Dunával, de ez az első alkalom, amikor az 1893. évi február hó 27-i árvízről hallunk. 

Az 1890-es években Gerjennek többször is meggyűlt a baja a Dunával. 1891 március 13-án gátszakadás következtében került a falu víz alá, majd két évre rá újabb látogatást tett a folyó. 1893 február 27-én a Várszegi átvágásban keletkezett jégdugó. A zajló Dunán felhalmozódó jégtáblák elzárták a folyó útját és éppen úgy, mint 1838-ban, Budán és Pesten a feltorlódó víztömeg lépett ki a mederből. Mivel Gerjen az említett kanyarulat átvágása feletti legközelebbi falu - mindössze 4 kilométer a távolság - így nem lehet véletlen, hogy az 1893-as árvíz csak ezen a környéken okozott károkat. 

Bokáig érő árvíz (kép: Szombathelyi Gergő)

Annak ellenére, hogy az árvíz a Dunához közel álló utca házainak is csak a lábazatát érte el a község fontosnak érezte, hogy megemlékezzen róla. Árvíztörténeti kuriózumot sikerült létrehozniuk, Gerjenben található az ország legalacsonyabban lévő árvíztáblája.

Pontos helyszín.

Köszönet az ötletért Szombathelyi Gergőnek!

5 megjegyzés:

  1. Dédapám gerjeni volt, édesapám egy pár napja volt a faluban és megnézte a templomot, kereste a táblát. Már ott van újra az árvíztábla a templom keleti homlokzatán. Valószínűleg a lábazatot festették (már rozsdabarna) és azért vették le ideiglenesen. Fényképet szívesen küldök.
    A Vajda Ignác utcairól semmit nem sikerült megtudni mert a járókelők közül senki sem tudta, hogy hol a Vajda Ignác utca, navigációjuk internetük pedig nem volt.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor biztosan nem gerjeni lakost kérdezett!! A Vajda Ignác utca, Gerjen fő utcája!! Az a tábla ott volt, ahol most is van, amióta az eszemet tudom, mert a szülőházam, és a nővéremé is, aki ott is lakik!!

      Törlés
  2. Kedves Viktor, a képnek nagyon örülnék! A Vajda Ignác utca a googlemaps szerint a Dunától második utca, a folyóval párhuzamosan fut. Lehet, hogy a helyiek nem így ismerik? :)

    VálaszTörlés
  3. A tősgyökeres helyiek is így ismerik!!! ��

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...