2019. május 26., vasárnap

Május végi árhullám a szigetcsúcson



2019-ben, május végén egy kisebb árhullám vonult le a Dunán. Az első fokú készültséget nem érte el, de az árvíz jelentősségét az adja ebben az esetben, hogy a Duna vízszintje utoljára 6 éve, a 2013-as rekord árvíz idején volt ilyen magas. Az alábbi nagyvízi képek a Szentendrei-sziget nyugati csúcsán készültek május 25-én 11 órakor, 410 centiméteres nagymarosi vízállásnál:


Másnap, május 26-án délben tetőzött ez az árhullám 424 centiméterrel. Még kb. egy méter kellett volna az első védelmi fokozat elrendeléséhez (I. fok: 520 cm).  A tetőzés idején 5130 köbméter víz folyt át másodpercenként a nagymarosi szelvényen. Ugyanitt a valaha mért legnagyobb vízállást 2013. június 9-én észlelték, 751 centiméterrel.

Árhullám a Nagy-Villám tövében

Kisoroszi már csak azért is érdekes hely árvízi szempontból, mert a falu és a szigetcsúcs között legalább öt különböző térszínt lehet elkülöníteni vízállás szerint. Ezek rossz hasonlattal sapkaként borulnak egymásra. Lásd: "Ködben a csúcs" c. írásunkat. A május végi árvíz az ötből három szintet öntött el. Mivel az ötödik térszín már árvízmentes; homokdombok alkotják, melyre a falu települt. Az első szintben eleget gyönyörködhettünk tavaly ősszel, ez az a kavicszátony, amely folyamatosan növekszik folyásirányban, azaz Visegrád felé. A második szint az az ártéri erdő, amelyet főként fűzfák alkotnak és a zátony magasabb térszínein telepedett meg. Vannak köztük már igen vastag törzsűek is, de május 25-én jellemzően mind törzsükkel vízben álltak. A harmadik szint egykor egy különálló sziget volt a csúcson, de ez mostanára hozzáforrt a szigethez. Itt szoktak a legtöbben sátorozni, egy autóval is járható úton lehet megközelíteni, van itt dombra épített vizesblokk is. A negyedik szinttől egy viszonylag sekély árok választja el, amelyben már csillogott a víz. A negyedik szinten található a kocsma és a kisorosziig nyúló szántóföldek. Itt éppen esküvőhöz készülődtek, de még a 14 centiméteres vízszint-emelkedés sem fenyegette a lagzit. 

Kilátás észak felé a szigetcsúcsról

A második szinten felnőtt fűzerdő

A második és harmadik szint találkozása ottfelejtett szemeteskukával

Tűzoltás

Szigetcsúcs Atlantisz Mikrokozmosz

Az ártéri erdő vízben álló része és a nyílt meder között élesen elvált a Duna vize sebesség szerint. Míg a mederben úgy tűnt, hogy rohan a víz, addig a fák között a vízen ringatózó nyárfa szöszök úgy tűnt, egy helyben állnak. Az alábbi videó ezt az eltérést igyekszik szemléltetni. Ebben a lassabb vízben jelentkezik az hordalék kiülepedése, amely hosszú távon relatív szintemelkedést okoz. 


A vízállás és meteorológiai előrejelzések szerint a következő hetekben ismét csapadékosabbá válik az időjárás, amely egy újabb árhullámot indít el a Dunán. 20-25 centiméterrel fog magasabban tetőzni a mostaninál. Érdemes tehát felkerekedni a partra, ha valaki hat éve nem látott árvizet szeretne látni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...